sobota, 21 grudnia 2013

Paszteciki z łososiem i pomidorowym pesto/mozzarellą i suszonymi pomidorami

Ciasto francuskie to idealny pomysł kiedy nie mamy czasu na zrobienie smacznej przystawki/przekąski. Udaje się zawsze :) Kilka składników i mamy pyszne paszteciki z dwoma różnymi farszami. Niespodziewani goście to już nie problem - dla każdego coś dobrego! :)

Składniki:
Płat gotowego ciasta francuskiego
jajko

PASZTECIKI Z ŁOSOSIEM:
300g filetów z łososia
połówka cytryny
oliwa
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
10 kawałków suszkonych pomidorów
2 garści migdałów
1/2 szklanki liści świeżej bazylii
ząbek czosnku
sól
pieprz

PASZTECIKI Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI:
duża kulka mozzarelli pokrojona w cienkie plastry
suszone pomidory
cienkie paski cukinii
kawałki świeżej papryki
listki świeżej bazylii
Zaczynamy od pokrojenia w paski łososia i zamarynowania go w cytrynie, oliwie, sosie sojowym i posiekanym czosnku. Odkładamy do lodówki na 30 minut.
Suszone pomidory blendujemy razem z posiekanymi w paski migdałami, czosnkiem, bazylią i 3 łyżkami oliwy. Pesto doprawiamy do smaku.
Ciasto kroimy na pół wzdłóż. Na jednaj części układamy paski łososia. Na wierzch nakładamy pesto. Zawijamy. Kroimy na mniejsze kawałki.
Na drugiej części ciasta układamy mozzarellę, paski cukinii, paprykę, suszone pomidory i listki bazylii. Zawijamy. Kroimy jak poprzednią część.
Każdy pasztecik smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Nasze paszteciki serwowaliśmy z grillowanymi warzywami. Było pysznie!
SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz