niedziela, 5 stycznia 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i chorizo

W niedzielny, styczniowy wieczór zapraszamy na zapiekankę. Danie idealne na posiadówkę ze znajomymi - szybkie, proste i smaczne. Składniki podane poniżej spokojnie starczą na zapełnienie brzuchów czterem głodomorom :)

Składniki:

opakowanie makaronu penne
2-3 filety z kurczaka
kiełbaska chorizo
kilka pieczarek
papryka czerwona
czarne oliwki
pomidory w puszce
śmietana 18%
kawałek żółtego sera
2 ząbki czosnku
papryka słodka w proszku
koncentrat pomidorowy
czerwona cebula
sól
pieprz
oliwa
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Filety z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w czosnku i słodkiej papryce. Smażymy na oliwie.
Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na oliwie.
Pomidory wrzucamy do garnka. Dorzucamy drobno pokrojoną paprykę, starty ząbek czosnku, doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy łyżkę śmietanki i łyżkę koncentratu.
Oliwki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na dużych oczkach.
W dużym naczyniu żaroodpornym układamy na przemian makaron, kurczaka i sos. Na wierzch dodajemy pieczarki i cebulę. Całość posypujemy startym serem. Na serze układamy oliwki i plasterki chorizo.
 
Zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

SMACZNEGO :)

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz