środa, 24 września 2014

Musaka

Dzisiaj zapraszamy na greckie ucztowanie. Klasyka klasyki czyli musaka.  Podstawą jej jest sos mięsny zrobiony najczęściej z mielonej jagnięciny, baraniny lub wołowiny. Znamy kilka wersji tej potrawy, jednak tradycyjna musaka zrobiona jest z bakłażanów. I o taką też się pokusiliśmy. Danie ma dosyć specyficzny smak, jednak warto choć raz w życiu go skosztować :) Nam smakowało bardzo i pewnie jeszcze nie raz je powtórzymy :)

Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa (my użyliśmy jagnięciny)
2 średniej wielkości bakłażany
2 jajka
mała cebulka
2 ząbki czosnku
kawałek twardego żółtego sera
puszka pomidorów
oregano
chilli
sól
pieprz

Beszamel:
50g masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
gałka muszkatułowa
szczypta startego parmezanu
Przygotowanie:
Cebulkę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy z mięsem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i sporą ilością oregano. Całość zalewamy pomidorami.
Bakłażany kroimy w grubsze plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. pół godziny, żeby zeszła z nich gorycz. Każdy plaster osuszamy papierowym ręcznikiem.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo bakłażany-sos mięsny-bakłażany-sos-bakłażany.
Przygotowujemy beszamel. W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy około 2 minuty. Masę zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatałową i parmezanem.
Beszamelem zalewamy górną warstwę musaki. Całość posypujemy serem startym na grubych oczkach.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut.
Jako dodatek posłużyły nam oliwki i ser feta, ich intensywny smak przełamał nieco łagodność musaki i dodał jej charakteru :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz