poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kolorowe naleśniki

Tym razem pomysł na to, jak z nudnych nalesników zrobić smaczne i pięknie wyglądające danie. Tym razem nie jest tak łatwo, bo do przygotowania mamy dwa różnego rodzaju farsze oraz ciasta naleśnikowe, ale efekt wart jest włożonej pracy :)
Składniki na naleśniki:
woda gazowana
mleko
mąka
jajko
szczypta soli
3/4 szklanki szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 mały przecier pomidorowy
oliwa
Farsz zielony:
szpinak mrożony rozdrobniony
mała kostka fety
pierś z kurczaka
kilka zielonych oliwek
kilka papryczek jalapeno
duży ząbek czosnku
Farsz czerwony:
1 duży pomidor
puszka pomidorów
1 czerwona cebula
pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
kulka mozzarelli
chilli w proszku
oregano
Sos:
duża łyżka pasty ajvar
1/2 czerwonej cebuli
świeży pomidor
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
Farsz zielony:
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Szpinak rozmrażamy według instrukcji na opakowniu. Odkładamy 3/4 szklanki. Resztę łączymy z kurczakiem. 
Jalapeno, oliwki i czosnek drobno siekamy. Fetę kroimy w kostkę. Wszystko łączymy z resztą farszu. Doprawiamy do smaku według uznania.
Farsz czerwony:
Kurczaka kroimy i podmażamy na patelni. Dodajemy pomidory i te z puszki (odsączone) i świeżego pokrojonego w kostkę, posiekaną cebulę i paprykę. Doprawiamy do smaku chilli, oregano i solą. Dusimy aż papryka będzie miękka.
Sos:
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Doprawiamy do smaku.
Nalesniki:
Ciasto na naleśniki zapewne każdy robić potrafi, łączymy wszystkie składniki. Ilość zalezy od tego ile naleśników i jakiej grubości chcemy otrzymać. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy rozmrożony szpinak, do drugiej przecier pomidorowy. Ciasta mają uzyskać jasnozieloną oraz jasnopomarańczową barwę.

Naleśniki nadziewamy farszem w dowolnej konfiguracji (dodatkowo na czerwony farsz kładziemy cieniutkie plasterki mozzarelli). Podajemy z sosem z pasty ajvar, sos smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz